מהם פיפטורים וכיצד מכיילים אותם?
מהם פיפטורים ?
פיפטורים אלו מכשירי מדידה קטנים אך הם גם מגיעים במידות שונות וחלקם נחשבים לגדולים יותר. הפיפטורים מכונים לעיתים גם 'פיפטות' (Pipetteor / Pipet) והשימוש הנפוץ בהם נעשה בדרך כלל במעבדות כימיות או מעבדות ביולוגיה. כפי שציינו מלכתחילה, יש הרבה דגמים של פיפטורים והם מותאמים לשימושים שונים. לרוב, נהוג למדוד כמות נוזל באמצעותם והם אמורים לספק תוצאה מדויקת לפי הנתונים המודפסים או מופיעים על גביהם.
כיצד מתבצע כיול פיפטור ?
הפיפטורים, הם מכשירי מדידה לכל דבר, פשוט מבחינת הגודל הם נחשבים לקטנים יחסים בהשוואה למכשירי מדידה אחרים. גם הפיפטורים, כמו מכשירי מדידה אחרים, זקוקים לכיול מדי תקופה ואת הכיול מבצעים במעבדה המתמחה בכיול. פיפטורים מכוילים יספקו תוצאה נכונה ויאפשרו המשך שימוש בהם לאורך זמן. עם זאת, פיפטורים שאינם עוברים כיול תוך זמן קצר יחשבו ללא תקינים ועלולים להוביל להמשך מחקר שגוי. לא כל אחד יודע איך לכייל פיפטורים וגם אם אתם עושים בהם שימוש יומי בעבודתכם, לא בטוח כי תדעו איך לכייל פיפטורים בעת הצורך. בשל כך, נהוג להביאם אל המעבדה לכיול חודשי ולעיתים לאחר תקופה ארוכה יותר.
כיול פיפטור צריך להיעשות לפי תקן ISO8655, כאשר מדובר בתקן בינלאומי ולא מתפשר. הכיול נעשה לרוב בכמה נפחים ועל ידי איש מקצוע העוסק בתחום זה במעבדת הכיול. חשוב לוודא תחילה מהו סוג הפיפטור ורק לאחר מכן לבצע את הכיול. יש לציין כי בסוף תהליך הכיול נהוג להפיק דוח המספק מידע מפורט על תוצאות הכיול והתהליך עצמו.
חשיבות כיול מכשירי מדידה וכיול פיפטורים
זה עשוי להראות שולי לכייל פיפטורים אך ההפך הוא הנכון מכיוון שפיפטורים לא מכוליים הם למעשה אינם תקינים ברוב המקרים. בנוסף לכך, כיול פיפטור זהו הליך די מהיר ופשוט שבאמצעות ניסיון והיכרות עם התחום ניתן לבצעו בקלות ובכך לייעל את כל תהליך העבודה עמו. כפי שנהוג לנקות פיפטורים ולשמור על תחזוקתו, כך גם חשוב לבצע כיול מדי תקופה.